Aupair Sürecinde Acil Tıbbi Durumlar

Eğer bir çocuk bilincini kaybetmişse, nefes almakta zorlanıyorsa, çok fazla kan kaybetmişse ya da çok ciddi yanıkları varsa, hemen 911’i arayın.

Çoğu zaman, bir çocuğun hayatını kurtarmak zorunda kalmayabilirsiniz, ancak hem küçük hem de büyük acil durumlar için hazırlıklı olmak en iyisidir. İhtiyacınız olursa kullanabileceğiniz bilgileri öğrenmek için aşağıdaki sayfalara göz atın. Ayrıca evdeki ilk yardım malzemelerine

Unutmayın ki hasta ya da yaralı bir çocuk için yapabileceğiniz en iyi şey, kendinizin sakin kalmanızdır. Şefkatli ve anlayışlı olun – ve unutmayın ki basit bir ilgi ve bakım, çoğu zaman çocuğu daha iyi hissettirecektir.

  • Bir doktor ya da diş hekimi ile iletişime geçtiğinizde, eğer telefon cevapsızsa (genellikle hafta sonları veya geceleri), bu bir acil durum olduğunu belirttiğinizden emin olun. Kimsiniz, nerede olduğunuzu, ne olduğunu ve sizi hangi numaradan arayabileceklerini söyleyin.
  • Bir çocuğu hastaneye götürmeniz gerekiyorsa, oraya gitmek için bir taksi çağırabilir ya da bir komşunuzdan ya da kendi ebeveynlerinizden yardım isteyebilirsiniz. Ayrıca, tedavi yetkisi verecek bir form sağlayabilirsiniz.

ÇOCUKLARDA KIRIK KEMİK – AUPAIR REHBERİ

Bir çocuk düşüp kolunu, bacağını veya köprücük kemiğini incittiğinde ve büyük bir acı içinde görünüyorsa, kemiğin kırılmış olabileceğinden şüphelenebilirsiniz. Kırık olduğundan emin olmasanız bile, çocuğu bir kırık varmış gibi tedavi etmek en güvenli yol olacaktır.

  • Çocuğu hareketsiz tutun ve onu ısındırın, sadece mutlaka gerekmedikçe hareket ettirmeyin.
  • Eğer çocuğu hareket ettirmeniz gerekirse, kırık kemik bölgesini ev yapımı bir atelle desteklemeye çalışın. Büyük, yumuşak bir yastığı ya da katlanmış bir battaniyeyi uzuv altına yerleştirin. Üzerine sarın, sonra bir kemer, elastik bandaj, bir parça bez ya da ip ile bağlayın.
  • Eğer çocuk acı çekiyor ancak yalnızca burkulmuş gibi görünüyorsa, bu uzvu vücudun geri kalanından daha yüksek tutmak için altına yuvarlanmış bir havlu yerleştirin. Soğuk suyla ıslatılmış bir bez alıp, ağrıyı ve şişmeyi azaltmak için yaralı bölgeye yerleştirin.
  • Ebeveynleri arayın.
  • Yaralı uzvu, hareket ettirmeden, doğal bir pozisyonda tutarak yardım gelene kadar bekleyin. Eğer ebeveynlerin onayı varsa, ağrı kesici olarak aspirin içermeyen bir ilaç verebilirsiniz. (Eğer ebeveynler size hangi dozajı vereceğinizi söylemediyse, sayfa 56’dan dozajı kontrol edin

YUMRUKLAR VE MORLUKLAR – AUPAIR REHBERİ

Çocukların yaşadığı küçük kazalar genellikle büyük kazalardan daha korkutucu olabilir. Ancak, her kazanın detaylarını not almak, ebeveynlerin ilerleyen semptomları izleyebilmesi için önemlidir. Çoğu durumda, sizin ilgilendiğinizi göstermelisiniz; bu, çocuğun hemen daha iyi hissetmesini sağlar. “Bunu yapmamalıydın” gibi bir öfke göstermekten kaçının.

  • Ağrıyı hafifletmek ve şişliği azaltmak için soğuk bir kompres (soğuk suyla ıslatılmış bir havlu ya da bez) uygulayın.
  • Ya da bir buz küpünü, bir bez ya da plastik torbaya sararak çocuğa ağrılı bölgeye tutması için verin.

BAŞA ALINAN DARBELER – AUPAIR REHBERİ

Baş bölgesine alınan darbeler, şişlik dışarı doğru yayılmak zorunda olduğundan daha korkutucu görünebilir. Yukarıda belirtilen soğuk kompres, çoğu baş darbesinin ağrı ve şişliğini hafifletecektir. Ancak, ciddi bir baş darbesi, çocuğun beyin sarsıntısı geçirmiş olabileceğini gösterebilir. Aşağıdaki ciddi baş yaralanması belirtilerini görürseniz doktora başvurun (bunlar bazen iki saate kadar geç görünebilir):

  • Bayılma.
  • Sürekli kusma (başına alınan darbeden sonra bir ya da iki kez kusmak yaygın olsa da, sürekli kusma daha ciddi bir durumu işaret edebilir).
  • Görme bulanıklığı ya da görme kaybı.
  • Bir kulağından kanama.
  • Artan uyku hali ya da çocuğu uyandırmada güçlük.

YANIKLAR – AUPAIR REHBERİ

Yanıklar farklı türlere ayrılabilir: HAFİF, ciltte yaralanma veya su kabarcığı olmayan yanıklar; DAHA CİDDİ, ciltte su kabarcıkları oluşmuş yanıklar; ve ÇOK CİDDİ, vücudun büyük bir kısmının ciddi şekilde yandığı yanıklar.

  • Eğer yanık HAFİF ise veya sadece küçük, patlamamış bir su kabarcığı varsa, yanık üzerine 5 dakika boyunca soğuk su akıtın ya da ağrı geçene kadar soğuk suyla ıslatılmış bir havlu veya bezle sarın ya da bir buz küpünü bezle sararak üzerine tutun.
  • Eğer yanık CİDDİ ise, ciltte büyük su kabarcıkları varsa (özellikle ellerde veya yüzde) veya çocuğun vücudunun ellerinden büyük bir kısmını kapsıyorsa, doktora başvurun. Kabarcıkları patlatmayın.
  • ÇOK CİDDİ yanmış bir bölgeyi, eğer mümkünse, steril pedler veya temiz, ıslak bir bezle örtün ve acil yardım gelene kadar bu bölgeye soğuk su püskürtün.

YANMIŞ BİR BÖLGEYE SIKIŞMIŞ KIYAFETİ ASLA ÇIKARMAYIN.
Yanan bölgeyi soğuk, ıslak bir bezle örtün.

Çocuğun elektrik kablosunu ısırarak ağız bölgesinde yanık oluşmuşsa, bu bir acil durumdur. Hemen doktora başvurun.

  • Çocuğa ne kadar su içirebiliyorsa, o kadar su verin. Bu, dikkatini dağıtacak ve kötü bir yanık durumunda meydana gelebilecek dehidrasyonu önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Eğer izin verilmişse, non-aspirin ağrı kesici verebilirsiniz.

BOĞULMA – AUPAIR REHBERİ

Eğer bir çocuk bir şey yutmuş ve çok güçlü şekilde öksürüyorsa, öksürmeye devam etmesine izin verin. Bu, vücudun yabancı bir cismi atmak için yaptığı bir savunma mekanizmasıdır. Eğer çocuk hiç konuşamıyorsa, nefes alamıyorsa ya da hiç öksüremiyorsa, aşağıdaki adımları izleyin:

BEBEK VE ÇOK KÜÇÜK ÇOCUKLAR İÇİN AUPAIRLIKTA TIBBİ DURUMLAR

  • Çocuğu, yüzü aşağıya bakacak şekilde, ön kolunuza yerleştirin ve elinizle başını tutun. Çocuğun omuzlarının arasında, elinizin topuğuyla sırtına birkaç hızlı darbeyle vurun. Yutulan cisim çıkana kadar gerektiği kadar tekrarlayın.
  • Eğer çocuk hala nefes alamıyorsa, çocuğu sırt üstü ön kolunuza yerleştirin, başını göğsünden daha aşağıda tutun. İşaret parmağınız ve orta parmağınızla, meme uçlarının hemen altındaki bölgeye, yaklaşık bir inç derinliğe kadar 5 hızlı basınç uygulayın. Gerekirse tekrarlayın. İç organların hassas olduğunu unutmayın, dikkatli ve nazik olun.

DAHA BÜYÜK ÇOCUKLAR İÇİN AUPAIRLIKTA TIBBİ DURUMLAR

  • “Heimlich Sarılması” yöntemini kullanın. Çocuğun arkasında durun ve kollarınızı belinin etrafında sarın. Bir elinizle yumruğunuzu yapın, diğer elinizle bu yumruğu sıkıca tutun. Yumruğunuzu göbek deliğinin hemen üstüne, kaburga kemiklerinin altına yerleştirin ve karnına hızlıca yukarıya doğru bir baskı uygulayın. Gerekirse tekrarlayın.

Eğer bu yöntemler işe yaramazsa, 911’i arayın ve yardım gelene kadar çocuğa müdahale etmeye devam edin.

CONVULSIONS (SEĞİRLER) – AUPAIR REHBERİ

Eğer bir çocuğun vücudu sertleşir ve titremeye başlarsa, gözleri geriye kayarsa, çocuk bir nöbet geçiriyor olabilir. Bu durum korkutucu olabilir, ancak panik yapmayın—çoğu zaman kısa sürede geçer.

  • Çocuğu dikkatlice izleyin ve hangi vücut bölümlerinin titrediğini not edin—doktorun nöbet hakkında mümkün olduğunca fazla bilgiye ihtiyacı olacak.
  • Çocuğu, zarar görmeyeceği bir yere yatırın.
  • Eğer çocuk salya akıtıyorsa, çocuğun başını yana çevirin, bu boğulmayı önler.
  • Doktoru arayın.
  • Eğer çocuk nefes alamazsa, yapay solunum yapmaya başlayın. (Sayfa 39’a bakın.)

KRUP (ÖKSÜRÜK) – AUPAIR REHBERİ

Croup genellikle gece ortaya çıkar. Çocuk, korkutucu olabilen hırıltılı veya havlama tarzında bir öksürükle öksürür. Nefes almakta ve yutkunmakta zorlanabilir.

  • Çocuğu en kısa sürede sıcak ve nemli havaya maruz bırakın. En iyi yol, çocuğu dizinize oturtup banyoya almanızdır; kapıyı kapalı tutun. 10-15 dakika boyunca sıcak suyu küvet veya duşta açarak odayı buharlandırın.
  • Ebeveynleri arayın. Ya da semptomlar çok şiddetliyse, 911’i arayın.

KESİKLER ve SIVRILIKLAR

Bir kesik veya sıyrık, özellikle çok kanarsa, bir çocuk için çok üzücü olabilir. Yapmanız gereken iki önemli şey şunlardır:

  1. Kanamayı durdurun – Baskı uygulayarak.
  2. Yarayı temizleyin – Mümkünse
  3. Kanamayı durdurmak için, temiz bir bezle doğrudan yara üzerine baskı uygulayın. (Eğer koyu renkli bir bez kullanabiliyorsanız, kanı gizler ve çocuğunuz için daha az korkutucu olur.) Bezi beş dakika boyunca veya kanama durana kadar sıkıca ve sürekli olarak basın. Gerekirse üzerine daha fazla bez ekleyebilirsiniz. Eğer mümkünse, yaralı kısmı çocuğun başından daha yüksek tutun; bu, kanamanın daha hızlı durmasını sağlar.
  • Asla turnike kullanmaya çalışmayın eğer doğru şekilde eğitim almadıysanız. Bu, daha fazla zarar verebilir.
  • Kanama durduktan sonra, bir kesiyi nazikçe sabun ve su ile temizleyin. Cam veya diğer keskin maddeleri çıkarmaya çalışmayın.
  • Antiseptiği doğrudan bandaja uygulayın, yaranın üzerine değil, böylece çocuk acı hissetmez.
  • Eğer kesik çok derin veya geniş görünüyorsa veya kanama durmazsa, ebeveynleri arayın. Dikiş veya başka tıbbi müdahale gerekebilir.

İSHAL
İshal genellikle sadece bir dağınıklık ve rahatsızlıktan ibarettir. Çoğu durumda endişelenmenize gerek yoktur. Çocuğa süt veya meyve suyu içirmeyin. Ve geri döndüklerinde ebeveynlere bunu bildirdiğinizden emin olun. Eğer çok şiddetli ise ve saatlerce devam ediyorsa, ebeveynleri arayın.

KULAK AĞRISI
Eğer bir çocuk kulak ağrısından şikayet ediyorsa, onu oturur pozisyonda tutun, yatmasına izin vermeyin. Eğer ebeveynler size ilaç verme izni verdiyse, aspirin içermeyen bir ağrı kesici verebilirsiniz (sayfa 56’ya bakın).
• Bir çözüm, kulak içine bir veya iki damla ılık yağ damlatmaktır. Yağı, birkaç dakika sıcak suda bekleterek ısıtın.

ATEŞ
Yüksek ateşi olan bir çocuğun gözleri cam gibi görünür, vücutları kızarmış ve sıcak olur, solunumları sığlaşabilir.
• Bolca sıvı verin ve eğer izin verilmişse, aspirin içermeyen bir ağrı kesici verebilirsiniz
• Çocuğun başına soğuk, nemli bir bez uygulayın veya vücudunu serinletmek için su dökün.
• Eğer ateşin çok yüksek olduğunu düşünüyorsanız, ebeveynleri arayın.

ÜRİKER (KURDEŞEN) – AUPAIR REHBERİ
Eğer bir çocuk kurdeşen (kırmızı, genellikle yuvarlak kabarcıklar şeklinde) döker veya aşırı kaşınmaya başlarsa, bu bir alerjik reaksiyon olabilir. Ebeveynlerin alerjilerle ilgili özel bir talimatı olup olmadığını görmek için sayfa 57’yi kontrol edin. Ebeveynlerin kaşıntıyı durduracak bir losyonu olabilir (sayfa 55’e bakın). Ya da çocuğu, içine bir avuç karbonat eklenmiş ılık su dolu bir banyoya koyabilirsiniz. Geri döndüklerinde ebeveynlere gördüğünüz belirtileri mutlaka bildirin.

BURUN KANAMALARI – AUPAIR REHBERİ
Burun kanamaları soğuk algınlığı, alerjiler veya burun içindeki kurumuş zarlar nedeniyle olabilir. Kanama, çocuklar için korkutucu olabilir çünkü kan görülür, ancak nadiren ciddi bir durumdur. Burun kanamasını olabildiğince çabuk durdurmak istersiniz. Çocuğun yatmasına izin vermeyin, bunun yerine oturmasını sağlayın.
• Çocuğun vücudunu öne doğru eğin.
• Çocuğun burun deliklerini sıkıca kapatın (bezli ya da bezsiz) ve yaklaşık beş dakika boyunca sürekli olarak tutun, ya da kanama durana kadar.
• Kanamanın tekrar başlamasını engellemek için çocuğu sessiz tutun.
• Kanama devam ederse ve durdurulamıyorsa, ebeveynleri arayın.

ZEHİRLENME – AUPAIR REHBERİ
Birçok ilaç, temizlik maddesi, ev bitkisi ve kozmetik zehirli değildir, ancak bir çocuk bu maddelere ulaştığında zehirli olduklarını varsaymak en iyisidir. Eğer bir çocuğun zehirli bir madde yuttuğundan şüpheleniyorsanız, zehir etkisini göstermeden önce hızlıca hareket edin.

• Çocuğun tam olarak ne yuttuğunu öğrenmeye çalışın, eğer bilmiyorsanız. Yutulan maddeye ait kabı veya yenen bir bitkinin yaprağını bulmaya çalışın. Alışılmadık kokular, çocuğun kıyafetlerinde lekeler veya garip davranışlar (kafa karışıklığı, uyku hali, endişe, karın ağrısı) gibi belirtilere dikkat edin.
• Sonra ZEHIR KONTROL MERKEZİ’ni ya da 911’i arayın. Yavaş ve net bir şekilde konuşun ve fark ettiğiniz her şeyi belirtin. Tam talimatları alana kadar telefonu kapatmayın.
• Talimatları çok dikkatlice takip edin. Çocuğa zehiri seyreltecek şekilde su ya da süt içirmeniz, ya da varsa, kusturmanız istenebilir. Kusturulması istenmediği sürece zorla kusturmamaya dikkat edin.
• Yapabileceğiniz her şeyi yaptıktan sonra, ebeveynleri arayın.
• Eğer zehirli bir madde çocuğun gözüne ya da cildine bulaşmışsa, bölgeyi ılık su ile ve mümkünse musluk altında yıkayın.

SOKMA VE ISIRIKLAR – AUPAIR REHBERİ
Böcek sokmaları ve ısırıkları kaşıntılı ve bazen acı verici olabilir. Ebeveynlerin yatıştırıcı bir losyon veya merhem bulundurması olasıdır (sayfa 55’e bakın), ya da bir karbonat ve su karışımından macun yapabilirsiniz. Az miktarda karbonat ve kıvamlı kalacak şekilde su ekleyerek bir macun hazırlayın.

• Arı, eşek arısı ya da yaban arısı sokmalarında, karbonatlı macun kullanın veya şişliği azaltmak için sokağın üzerine bezle sarılmış buz tutun. Sokucu hala çocuğun cildinde duruyorsa, mümkünse onu çıkarın.
• Eğer bir çocuk arı sokmasından alerjik reaksiyon gösterirse (büyük şişlik, şişmiş gözler, nefes almakta zorluk), hemen acil servise gidin veya 911’i arayın.


• Hayvan veya “insan” ısırıkları için, ısırılan bölgeyi sabun ve soğuk akan suyla yıkayın, böylece tükürük iyice temizlenir. Cilt açılmışsa, antiseptik uygulayın. Isırığı temiz bir bezle örtün, çocuğu sakin tutun ve ebeveynleri arayın.
Eğer hayvanı gördüyseniz ya da kime ait olduğunu biliyorsanız, ebeveynlere hemen bildirdiğinizden emin olun. Özellikle köpek ya da kedi ise, kuduz olup olmadığını kontrol etmek için hayvanın izole edilmesi için hızlı bir şekilde işlem yapılmalıdır.

MİDE AĞRISI ve AĞRI – AUPAIR REHBERİ
Çocuklarda mide ağrısı çok yaygındır. Genellikle hiçbir şey ifade etmez ve çocuğun tuvalete gitmesi gerektiği anlamına gelir. Bazen, ebeveynlerden ayrılmak gibi küçük bir stres tepkisi de olabilir.
• Çocuğun karnını nazikçe dokunun ve ağrının tam olarak nerede olduğunu belirleyin. (Apandisit için, ağrı başlangıçta tüm karın bölgesinde olabilir, ancak sonra sadece sağ tarafta hissedilmeye başlar. Ayrıca, bulantı, kusma ve ateş gibi diğer belirtiler de görülür.) Eğer karın hassas hissediyorsa veya şişmişse, çocuğu yatırın ve yiyecek ya da su vermeyin.
• Ağrı çok şiddetli görünüyorsa veya bir iki saatten fazla sürerse, ebeveynleri arayın. Ayrıca, hafif ağrılar hakkında bile ebeveynlere bilgi verin, böylece ilerideki belirtileri izleyebilirler.

DİŞ ZARARI
Bir çocuğun bir düşme ya da çarpma sonucu dişi düşmesi nadir değildir. Umarım bu sadece süt dişidir.
• Eğer diş köküyle birlikte tamamen düşerse, bir diş hekimi dişi yerine yerleştirebilir, ancak hız çok önemlidir. Ebeveynlere hemen bildirin.
• Dişi, nemli bir bez veya peçeteye dikkatlice sarın. Dişi temizlemeyin ya da silmeyin.

KUSMA – AUPAIR REHBERİ
Bir çocuğun kusması, oldukça rahatsız edici olabilir, ancak buna karşı tiksinme ya da öfke göstermeyin – çocuk, bunu sizin kadar sevmez. Sadece rahatlatıcı bir tutum sergileyin ve çabucak temizlik yapın. (Bir su bardağı suya birkaç yemek kaşığı karbonat eklemek, kokuyu gidermeye yardımcı olabilir.) Eğer kusma tekrar ediyorsa, çocuğun tuvalete gitmesine yardımcı olmaya çalışın veya yatarken büyük bir kova ve/veya havlu bulundurmayı unutmayın.
• Kusma durduktan sonra en az bir saat boyunca ne yemek ne de su verin; her ikisi de kusmayı yeniden başlatabilir. Bunun yerine, çocuğun ağzını suyla çalkalayıp tükürmesini sağlayın.
• Kusma durduğunda, birkaç buz küpü emmek, çocuğun ağzındaki kuruluk veya kötü tadı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bazen bebekler hasta olmasalar bile kusabilirler. Biraz ağızdan süt çıkması çok yaygındır. Ayrıca, “projeksiyon kusması” denilen, emzirme sonrasında sütlerin aniden fırlayarak kusulması da görülebilir. Eğer bu yalnızca bir kez oluyorsa, endişelenmeyin (ancak ebeveynlere döndüklerinde bildirin). Eğer bu, iki veya daha fazla emzirmeden sonra oluyorsa veya bebek sadece ağızdan süt çıkarmak yerine şiddetli şekilde kusuyorsa, ebeveynleri arayın.

EV İÇİ ACİL DURUMLAR
Bir acil durumu tek başınıza halledemiyorsanız, yapmanız gereken en iyi şey doğru YARDIMI almaktır. Her zaman temkinli olmak, pişman olmaktan iyidir ve ebeveynler, kontrolünüz dışında bir durumu halletmek için gerekli adımları attığınızı bilmekten memnun olacaktır. Genellikle, ebeveynleri arayarak (ya da ebeveynler ulaşılabilir değilse, kendi ebeveynlerinizi ya da bir komşuyu arayarak) işe başlarsınız.

EĞER HASTALANIRSANIZ: Ebeveynleri hemen arayın, böylece eve gelebilirler. Eğer çocuklara bakacak kadar iyi hissetmiyorsanız veya ebeveynlere ulaşamıyorsanız, bir komşuyu veya kendi ebeveynlerinizi arayın.

YANGIN: Küçük bir yangını söndürmeye çalışmayın. Hemen çocukları alıp dışarı çıkın. En yakın komşuya gidin ve 911’i arayın. Eğer bir apartmanda iseniz, asansör kullanmayın. Merdiveni kullanın.

EV DIŞINDA AİLE BULUŞMA YERİ: Çocuklardan biri ayrı çıkarsa, burada buluşun.

GAZ KOKUSU ALIRSANIZ: Gaz şirketini arayın (numara için sayfa 2’ye bakın). Servis elemanı gelene kadar çocuklarla birlikte açık bir pencere veya kapı yakınında kalın.

ELEKTRİK KESİNTİSİ:
Eğer evin sadece bir kısmında elektrik yoksa, muhtemelen atmış bir devre kesici veya sigorta vardır. Eğer evin tamamında elektrik yoksa, elektrik şirketini arayın (sayfa 2’ye bakın). Eğer tüm mahallede elektrik kesilmişse, sadece beklemeniz gerekir. Elektrik kesintileri genellikle uzun sürmez, ancak eğer karanlık ise, çocukları teskin etmek için el fenerini çıkarın. Belki birkaç mum da yakın, ancak onları çocukların ulaşamayacağı kadar yükseğe yerleştirdiğinizden emin olun. Açık olan aletleri ve ışıkları kapatın, ancak bir ışığı açık bırakın, böylece elektrik geldiğinde fark edebilirsiniz.

FIRTINALAR, TORNADOLAR:
İçeride kalın ve çocukları içeride tutun. Rüzgar çok kuvvetliyse, sirenler varsa veya gökyüzü yeşile dönmüşse, bodruma veya pencerelerden korunmuş bir alana gidin. Yanınıza pille çalışan bir radyo, varsa cep telefonu ve bir el feneri alın, elektrik kesilirse kullanmak için. Eğer zaman varsa, çocuklara okuma yapabileceğiniz birkaç kitap da alın.

HIZLI BİR GİRİŞ VEYA SOYGUN:
ASLA EVİNİZE YABANCI GİRİŞİNE İZİN VERMEYİN. Eğer beklemediğiniz bir servis elemanı ya da teslimat personeli kapınıza gelirse, kapıyı açmayın. Eğer mahallede hırsızlar olduğuna inanıyorsanız veya biri (tanıdığınız veya tanımadığınız) gelip size rahatsızlık veriyorsa, 911’i ya da polisi aramaktan çekinmeyin. Gerçek bir soygun durumunda, hırsızla işbirliği yapın. Kahraman olmaya çalışmayın. Endişeniz çocuklar olmalı, ev eşyaları değil. 911’i ve ebeveynleri mümkün olan en kısa sürede arayın.

AUPAIR İLAÇ SORUMLULUKLARI


ÇOCUĞA İLAÇ VERMEYİN, SADECE AİLELERİ, BİR DOKTOR YA DA ZEHİR KONTROL MERKEZİ TARAFINDAN ÖZEL OLARAK VERİLMESİ SÖYLENMEDİKÇE.

Çocuğa ilaç verirken, size verilen tüm talimatları dikkatlice izlediğinizden emin olun. Ebeveynler, çocuğa tüm dozu vermenin en iyi yolları hakkında size fikir verebilir. İşte bazı iyi yöntemler:
• Bebeklere ilacı emzikle verin. Bebek ilacı emmeye çalışacaktır. İlacı süt ya da formül içinde vermeyin. Bebek şişeyi bitirmezse, ne kadar ilaç alındığını bilemezsiniz.
• Dikkatlice ölçün! Ebeveynler bir ilaç kaşığı sağlamışsa, onu kullanın; yoksa ölçü kaşığındaki bir tatlı kaşığı ya da yemek kaşığı kullanın. Sofra kaşıkları doğru ölçüm yapmaz.
• Bir hapı, kolayca yutulabilmesi için tereyağı ile yağlamayı deneyin, ya da bir kaşık elma püresi ya da reçel içine gömün. Veya iki kaşık arasında ezip, elma püresi ya da reçel ile karıştırın.
• İlacın şişesinin kapağını güvenli bir şekilde kapattığınızdan ve şişeyi çocukların ulaşamayacağı bir yere koyduğunuzdan emin olun.

Geri
WhatsApp
Instagram
Bilgi İstek Formu
Randevu İstek Formu
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Tarih ve Saat Seçin