Yurtdışında alışveriş yaparken mutlaka dikkat etmemiz gerekenleri sizler için burada topladık…
Mağazalarda aldığınız hiçbir şeyi parasını ödemeden elinizdeki poşet, çanta veya cebinize kesinlikle koymayınız. Çok iyi niyetle yapılmış dahi olsa ‘shoplifting’ nedeniyle tutuklanabilirsiniz.
Amerika’daki Sales Tax (satış vergisi) ürünlerin fiyatına raflarda eklenmemiştir. Siz kasaya gittiğinizde, kasiyer sizden aldığınız ürünlerin üzerinde bir toplam söylediğinde ilk kez şaşırabilirsiniz. Fişe baktığınızda vergiyi kasada eklediklerini göreceksiniz. Alaska’da Sales Tax %0 iken New York’ta %9’dur; eyaletlere göre sales tax oranı değişmektedir.
Alışverişinizi dönüşünüze yakın bir tarihte yapın. İlk günlerde neyin, nerede, kaça olduğuna dair minik notlar alın. Böylece parasız kalma riskiniz azalır ve ne almak istediğinize daha sağlıklı karar verebilirsiniz. Rag Market veya Flea Market, bit pazarı, ve Garage Sale (bagaj satışı) gibi yerlere rastlarsanız, ilginç eşyaları çok ucuza alabilirsiniz. Çevrede toptancı wholesale satış mağazaları varsa birçok ürünü daha ucuza alabilirsiniz.
Büyük alışveriş merkezlerine ABD’de MALL denir. Buralarda her türlü şeyi bulabilirsiniz. Ross ve Daffy’s gibi birçok markanın sezon sonu ürünleri olan mağazalarda her türlü ucuz ürüne rastlayabilirsiniz, ama bedeninize uygun olanı bulmak zaman alabilir.
İlginç kültürlerin sentezini bulabileceğiniz ABD’de Hint, Pakistan, Çin, Meksika, Tayvan, Türk, İtalyan, Yunan ve daha birçok kültürün mutfağını tatma ve ürünlerini görme fırsatınız olabilir.
Alışveriş yaparken ‘Thank you’ ve ‘Please’ demeyi unutmayın, lütfen.
Üzerinizde çok para taşımayın, para ihtiyacınız olduğu zaman en yakın ATM’den çekebilirsiniz. Bir mağazanın kapısında SALE veya CLEARANCE yazıyorsa, o mağazada indirim var demektir.
Bilgisayar veya elektronik eşya için Best Buy’ı kullanabilirsiniz. www.activeshopper.com, www.compusa.com, www.frvs.com’dan bilgi alabilirsiniz.
Halime Gazezler